Početna Sadržaj Moj dnevnik KADA I KAKO MOLITI GOSPODINA
KADA I KAKO MOLITI GOSPODINA PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 31.01.2011.g.

 

Ovih dana sam imao buran i vjernički i osobni život. I puno bi toga htio svjedočiti. No, kao prvo, zapisao sam si na papir pokraj mojeg računala nekoliko riječi koje govore o jednom mojem duhovnom iskustvu, ili neiskustvu. Prije bi rekao ovo drugo. Njih sam si zapisao da o njima razmislim, raspravim ih u sebi i pokušam, uz Gospodinovu pomoć, zaključiti što bi bilo najbolje činiti, ŠTO JE STVARNA GOSPODINOVA VOLJA. One glase ovako: DANAS SAM SE, ŠTO RIJETKO ČINIM, MOLIO GOSPODINU ZA KONKRETAN PROBLEM. TO RIJETKO ČINIM. ZAŠTO?

Stvarno, molio sam Gospodina i Njegovo Milosrđe, klečeći pred Njegovom slikom, da mi pošalje Duha Svetoga da me nadahne za najbolje riječi i misli koje sam trebao uputiti jednom čovjeku u njegovim strašnim životnim problemima. Da me shvati i da se pokrene.

A to, da molim Gospodina za konkretne stvari, rijetko činim. Puno se molim i sve te molitve imaju neku nakanu, neku prošnju, obećanje i sl. No, sve te molitve mole i svi drugi. Ali, onako osobno, kako vidim da se svakodnevno molila Sveta Faustina Gospodinu Isusu Kristu, ja se stvarno rijetko molim.

A ponekad se ''uhvatim'' u razmišljanju da Gospodin od mene očekuje, kao i od svakoga od nas, da mu usmjerimo svoje konkretne prošnje i molitve, kako bi nam On mogao pomoći. A onda opet si razmišljam da što se budem stano molio Gospodinu za konkretne stvari, kada manje-više, sve to što trebam mogu i sam učiniti, kada bi se bolje potrudio ili bio malo strpljiviji. I tako, tako razmišljajući, vrlo malo imam konkretnih molitvi prema Gospodinu.

I mislim da ima još jedan razlog. JER MI NEDOSTAJE ONE POTPUNE PREDANOSTI I BEZREZERVNE LJUBAVI PREMA GOSPODINU. Jednostavno mi je neugodno da ja, obični grješnik, molim stalno JEDNOGA BOGA, VRHOVNO BIĆE, KOJI JE NEIZMJERAN I NESHVATLJIV, da mi učini ovo ili ono. I znam da je On i radi toga, da otkupi sve ono što nas muči, i uzeo ljudsko tijelo i došao na zemlju. Ali, što da mu stalno dosađujem. Daj mi ovo, daj mi ono.

I sjećam se jednog vrlo dobrog primjera za to, kada sam se molio Gospodinu, mislim da dva-tri puta, da moja djeca prođu neki ispit na fakultetu. I poslije zadnje takve molitve više se to ne molim. ZATO JER SAM U SEBI OSJETIO DA KRIVO MOLIM. JER, AKO SE MOJE DIJETE UČILO ONO ĆE PROĆI TAJ ISPIT JER JE SVOJIM UČENJEM TO ZASLUŽILO. S DRUGE STRANE, AKO SE NIJE UČILO, ODKUD MENI PRAVO DA JA MOLIM GOSPODINA ZA SVOJE LIJENO DIJETE DA MU UDIJELI NEŠTO ŠTO ONO NIJE ZASLUŽILO. TIME GA SAMO VRIJEĐAM A MOJEM DJETETU ČINIM KRIVO JER ĆE ZADOBITI NEŠTO ŠTO NIJE PO ISTINI I PO NJEGOVOJ ZASLUZI. NO, JA SE IPAK PUNO MOLIM ZA SVOJU DJECU. ZA OBRAĆENJE I UČVRŠĆIVANJE VJERE. A OSTALO ĆE IM GOSPODIN NADODATI.

I ovih dana sam se u nekoliko navrata susreo sa rečenicama i mislima da nam Gospodin neće doći i neće uslišati naše molitve AKO MI SAMI NE PODUZMEMO SVE ŠTO MOŽEMO DA TE SVOJE PROBLEME RIJEŠIMO. Kada je u prispodobi o Lazaru i bogatašu, bogataš, koji je, poslije svoje smrti radi svojih zemaljskih grijeha, došao u pakao i vidio što mu se događa, zamolio Abrahama neka barem pošalje Lazara njegovoj braći da im posvjedoči o njegovim mukama kako ne bi i oni došli u to mjesto muka, Abraham mu je rekao: ''IMAJU MOJSIJA I PROROKE! NJIH NEKA POSLUŠAJU.'' A bogataš će: ''O NE, OČE ABRAHAME! NEGO DOĐE LI TKO OD MRTVIH K NJIMA, OBRATIT ĆE SE.'' Reče mu Abraham: ''AKO NE SLUŠAJU MOJSIJA I PROROKA, NEĆE POVJEROVATI SVE DA I OD MRTVIH TKO USTANE.''

Upravo tako i ja mislim, i imam osjećaj da se radi toga rijetko osobno molim Gospodinu da mi nešto usliši ili napravi. JER IMAM NEKI NEDEFINIRANI OSJEĆAJ DA ZBOG TOGA ŠTO JA, ILI TAJ NETKO DRUGI, NISAM PODUZEO SVE ŠTO JE U MOJOJ MOĆI DA PROBLEM RIJEŠIM, NEMAM PRAVO MOLITI GOSPODINA DA MI GA ON RIJEŠI ILI DA MI U TOME POMOGNE.

Jer, što se tiče vjere i duhovnosti, Gospodin mi je dao sve svoje zapovijedi i SVOJU PISANU RIJEČ, BIBLIJU, i misu i svećenike, tako da ja, ako je se budem držao i živio po njoj, imam sve što mi je potrebno da mogu živjeti jedan lijep i miran život.

I jedna je velika VJERSKA ISTINA, DA GOSPODIN NIKOME OD NAS NEĆE DATI VIŠE KUŠNJI, VIŠE KRIŽEVA I PROBLEMA, NEGO IH SVATKO OD NAS MOŽE IZDRŽATI.

Onda, nemojmo dosađivati Gospodinu prije nego se ispitamo, onako sami sebe u svojoj nutrini, da li sam se dovoljno trudio i sve učinio da svoj problem riješim. Ili, da li je to isto učinio i onaj drugi za kojeg vidim da mu je teško i htjeli bi za njega moliti Gospodina. AKO JE ODGOVOR ''DA'', ONDA ODMAH NA KOLJENA I ZAMOLITE GOSPODINA DA VAM POMOGNE. I ON ĆE VAM SIGURNO POMOĆI. AKO JE ODGOVOR ''NE'', ONDA SE POKUŠAJTE VIŠE POTRUDITI I MOLITE GOSPODINA DA VAM ZA TO DADNE DOVOLJNO SNAGE. SAMO, NEMOJTE GA MOLITI DA VAM ON NEKAKO RIJEŠI PROBLEM.

NI VI NI JA U TOM SLUČAJU TO NISMO ZASLUŽILI.

BOŽJE MILOSRĐE, DAJ NAM SNAGE. BLAGOSLOVLJEN BOG U VIJEKE.