Početna Sadržaj Moj dnevnik NAPASTI ĐAVLA, SVIJETA I TIJELA
NAPASTI ĐAVLA, SVIJETA I TIJELA PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 24.01.2011.g.

 

Koliko samo zlo ima lakih načina da nas odvlači od Gospodina. Ili, mogao bih još to nazvati, i koliko je naša vjera slaba. O, KAKO JE TEŠKO STALNO BITI JAK U VJERI! Sada tek shvaćam koliko je teško župnicima, redovnicima i redovnicama, biskupima. Oni, koji su u našim mislima i osjećajima naš uzor, netko tko je BLIZU GOSPODINU. I koje oni napade od zla moraju stalno podnositi!

U molitvama koje je Gospodin dao Svetoj Brigiti piše da ga moramo moliti ''… OJAČAJ ME PROTIV NAPASTI ĐAVLA, SVIJETA I TIJELA, DA BIH, UMRIJEVŠI ZA SVIJET, ŽIVIO SAMO U TEBI,…''.

NAPASTI ĐAVLA, SVIJETA I TIJELA.

Prije sam se najviše bojao đavla. Vraga. Sotone. Zla, kako ga ja zovem. Ili kako ga već hoćete zvati. I sada kada pišem ta imena osjećam malu nelagodu. I supruga mi zna reći da zlo ne treba spominjati i time ga zazivati. No, jačanjem moje vjere u GOSPODINA ISUSA KRISTA, POBJEDNIKA NAD ZLOM I SVIM NJEGOVIM NAPASTIMA, smanjivao se i moj strah prema zlu. ISUS JE POBJEDNIK, ON JE POBIJEDIO ZLO DA BI NAS SPASIO, ON JE JEDINI MOJ GOSPODIN, i po tome svemu sam jako smanjio strah od zla. Pogotovo je nestao strah od zla kao jednog definitivnog stanja koje je nemoguće promijeniti i od kojeg se nemoguće spasiti. TU JE MOJ GOSPODIN.

No, kako god to izgleda čudno, time baš i nisam nešto posebno napravio. ISTINA, JA SE NE BOJIM ZLA JER JE GOSPODIN UZ MENE. No, zlo će i dalje koristiti sve druge načine da me, grješnog i slabog, kakav čovjek jest po svojoj prirodi, ''odvuče'' od Gospodina i ''poljulja'' moju vjeru. Preostala su mu druga dva oruđa, NAPASTI SVIJETA I TIJELA.

O, kako jake napasti! Imam osjećaj da mi se puno lakše bilo obraniti od zla u cjelini nego od tih njegovih napasti. Vjerojatno i zato što mi je protiv zla u cjelini na pomoći bio i Gospodin pošto ja sam ne bi izdržao tu borbu. A Gospodin nikome od nas ne daje više tereta i problema kroz napasti zla nego što ih svatko od nas može izdržati. JER, BEKRAJNA JE LJUBAV GOSPODINA NAŠEGA PREMA NAMA. Ali, kušnjama, protiv kojih se mi možemo boriti i pobijediti, Gospodin dozvoljava zlu da nas kuša. Zato da dođemo spremni u Kraljevstvo Božje, prokušani kroz sve ono u čemu je naša ljudska narav slaba. Nešto ćemo zadovoljiti pobjeđivanjem tih napasti u ovom zemaljskom životu, a nešto, gdje ćemo ''pasti'', zadovoljit ćemo u čistilištu.

Da, i to je sve jako lijepo i lako pročitati i shvatiti. No, jako je teško sve to prepoznati i protiv se toga svakodnevno boriti.

NAPASTI SVIJETA.

Ima ih strašno puno jer je svijetu gospodar zlo. Gospodin mu dozvoljava da gospodari svijetom kako bi kroz njega prokušao nas ljude u našoj vjeri i spremnosti za vječni život. A mi ljudi smo toliko slabi u vjeri da nema onoga koji ne podlegne tim napastima, bar na neki način.

Npr. mene od izlaska iz zatvora muči na neki način što ću i kako raditi u daljnjem toku svojeg života. I recimo da je meni to sve skupa jasno. Mislim da sam si potpuno jasan kako bi htio raditi a još malo ''lutam'' u tome što bih htio raditi. JAKO SE TRUDIM PREPOZNATI BOŽJE ZNAKOVE U SVEMU TOME. S druge strane dolaze napasti svijeta. Moraš obavezno raditi i zaraditi novac, po mogućnosti što više, moraš biti uspješan, poznat, moraš raditi velike poslove, drugi za tebe moraju čuti, moraš biti najbolji u tom poslu, ne smiješ raditi greške, moraš pobijediti i uništiti konkurenciju, ne smiješ priznati greške i slabosti, moraš raditi poslove koji će donositi samo profit. Pa ti zlo onda pokuša usaditi i strahove. DA LI ĆEŠ SVE OVO USPJETI I ŠTO AKO NE USPIJEŠ. PROPAST ĆEŠ I BIT ĆEŠ NITKO I NIŠTA U NAŠIM LJUDSKIM MJERILIMA I POIMANJU USPJEŠNOSTI U OVOM SVIJETU.

A BITI NITKO I NIŠTA SVIMA NAMA, KOJI SE SVEMU TOME NE USPIJEMO ODUPRIJETI, ZNAČI PROPAST, MALTENE DA JE ONDA BOLJE UMRIJETI NEGO BITI NITKO I NIŠTA.

O, KAKVE LI ZABLUDE!

A, i ja se ponekad, živeći u ovom svijetu i svakodnevno se sastajući sa svim tim, malo zbunim i počnem se pitati da li sam na dobrom putu, da li dobro razmišljam, što ako ne bude dobro, itd. I tako, ta nesigurnost me drži neko vrijeme. I brzo ju ja prepoznam. A onda se upitam: ''Pa dobro, da li vjeruješ u Gospodina i u sve ono što govori NJEGOVA RIJEČ? DA, VJERUJEM. I onda, zašto se onda mučim i dozvoljavam da me preuzimaju sumnje, strahovi i nesigurnosti u moje planove i razmišljanja. Ako su oni PO BOŽJEM, nema potrebe za tim. A već sam se preispitao da su oni PO BOŽJEM.''

Kad sve tako još jedanput ''prođem'' u glavi, PRITISKA I NAPASTI SVIJETA NESTANE. ''Motaju se'' one još tu negdje oko mene ali mene više nije briga za njih. S vremenom će skroz nestati jer zlo, kada vidi da nema uspjeha u jednoj vrsti napasti, mijenja taktiku i prelazi na druge napasti. Nikada ono neće odustati sve do naše ovozemaljske smrti. Trebamo samo biti vjerni Gospodinu i prepoznavati te napasti pa ih redom pobjeđivati. Lako je to reći ali je stvarno lako, samo trebam krenuti po redu i stalno se moliti Gospodinu da mi dadne dovoljno snage.

NAPASTI TIJELA. I ne znam koje su gore napasti. No, svatko od nas ima druge sposobnosti i snage pa i drugačije reagira na pojedine napasti. Meni su napasti tijela nešto što izgleda teže savladavam pa me i često napadaju. I stalno se ponavljaju. I SAMO UDARAJU. I NEUMJERENOST, I LIJENOST, I BLUD. I ima ih na stotine. JER TAMO GDJE SMO NAJSLABIJI JE NAŠE TIJELO. Tako je i kod mene.

Nisam još nadvladao te napasti. Pobjeđujem ih ja jer se borbe stalno vode. Ali izgleda, toga polako postajem svjestan, da su to borbe koje ću voditi do kraja ovog zemaljskog života i koje ću morati, ja se nadam, okajati u čistilištu.

Te napasti su mi napravile najviše problema i štete u mojem dosadašnjem životu. I u mojoj obitelji i prema Gospodinu. I uspjelo mi je zlo tu napraviti puno štete ali nije dobilo rat. NISAM IZGUBIO I NISAM MU PREDAO I PRODAO SVOJU DUŠU.

TO JE NAJBITNIJE. NE SMIJE TE SE PREDATI SVIM TIM NAPASTIMA SVIJETA I TIJELA TAKO DA IZGUBITE SVOJU DUŠU I PREDATE JU ZLU. A AKO STE U TAKVOM STANJU NAPASTI I BORBE SA NJIMA DA NI NE ZNATE DA LI STE VEĆ IZGUBILI DUŠU, STANITE I UPITAJTE SE: ''DA LI MI JE SVEJEDNO ŠTO SAM OHOL NA SVE OKO SEBE, SRDIT I LICEMJERAN JER SU MI ZA SVE DRUGI KRIVI, LIJEN PA OČEKUJEM DA ĆE SE SVE NEKAKO RIJEŠITI ILI ĆE SVE DRUGI UČINITI UMJESTO MENE, BLUDAN JER VARAM SVOJU ŽENU ILI SUPRUGA SA DRUGIMA I TOME SE BESKRAJNO VESELIM, KORISTIM KONDOME ILI KONTRACEPCIJU BEZ IKAKOVE GRIŽNJE SAVJESTI, ŠKRT JER ME NIJE BRIGA ZA DRUGE I NEKA SE SNAĐU I BEZ MOJE POMOĆI, NEUMJEREN JER ME NIJE BRIGA ŠTO PIJEM, DROGIRAM SE, KLADIM SE I KOCKAM, PREŽDERAVAM I SVE DRUGO, BEZ REDA I POTREBE?.''

AKO JE ODGOVOR NA NEKO OD TIH PITANJA ''DA'' ONDA STE NA PUTU DA TRAJNO IZGUBITE DUŠU. SVAKI DRUGI ODGOVOR DAJE VAM NADU DA JOŠ MOŽETE STVARI PROMIJENITI. SAMO, TO MORATE POČETI MIJENJATI DRASTIČNO. MORATE SE TE NAPASTI ILI POROKA ODREĆI U TRENUTKU. POTPUNO. I ODMAH TRAŽITI GOSPODINA DA VAM DADNE POMOĆ DA IZDRŽITE. SVE DRUGO, POSTEPENO, OVAKO I ONAKO, JE SAMOZAVARAVANJE I TIME ZLO JOŠ UVIJEK S VAMA MANIPULIRA.

VELIKU ŠTETU TAKO ČINIMO SEBI I DRUGIMA OKO SEBE. ALI, PRVENSTVENO SEBI. IZGUBIT ĆEMO DUŠU. TOGA SE TREBAMO BOJATI. TO JE NAJSTRAŠNIJE I TU NAM NITKO NE MOŽE POMOĆI. GOSPODIN DA. ALI NE VIDIM ZAŠTO.

Ja sam to shvatio i ja sam rekao DEFINITIVNO ''NE'' i kockanju i klađenju i alkoholu. Još se borim s materijalnim stvarima, jelom, ohološću. No, nadam se da ću i to pobijediti.

Tako i vi. Samo jedno DEFINITIVNO ''NE'' može vas izvući. I jasno, odmah na to mjesto staviti Gospodina.

I VRIJEDI SVE TO. NAGRADA SLIJEDI I TU NA ZEMLJI A POGOTOVO NA NEBU.

BLAGOSLOVLJEN BIO BOG U VIJEKE.