KRIŽ PDF Ispis

 

Petak, 11.03.2011.g.


Često čujem i često nailazim u literaturi koju čitam na termin ''KRIŽ''. A danas je u našoj župi bila prva korizmena molitva KRIŽNOG PUTA. I već pri drugoj postaji ''dotaknulo'' me pitanje o našim životnim križevima i njihovom nošenju. Pa mi je prošlo kroz misli da ja nekako lako nosim taj svoj križ kroz život. ILI SI JA TO TAKO MISLIM. Pa mi onda padne na pamet pitanje, a što to ja smatram svojim križem? Pritvor, suđenje,odlazak i izdržavanje kazne zatvora u zatvoru. Da, a da li je to jedini moj križ u životu koje ga trebam iznositi. DA LI JE TO ONAJ PRAVI KRIŽ?

Pa se prisjetim rastave svojih roditelja kada sam imao četiri godine. Od onda sam rastao bez majke a i neko vrijeme prije toga jer mi je majka otišla u Austriji da pokuša zaraditi nešto novaca. A ja bio kod bake. DA LI JE I TO BIO MOJ KRIŽ. PROVESTI DJETINJSTVO I MLADOST BEZ MAJKE.

Pa se sjetim siromaštva pa svađe s ocem i mojeg trajnog odlaska od kuće , studentskih dana, gdje sam studirao i uzdržavao se kroz stalan rad preko Student servisa. DA LI JE TO BIO MOJ KRIŽ?

A kockanje i kladionica, alkohol, u zadnji 20-tak godina života. DA LI JE TO BIO MOJ KRIŽ?


KAŽE GOSPODIN DA UZMEM SVOJ KRIŽ I DA GA PONESEM I KRENEM ZA NJIM.


ALI GOSPODINE, OD KADA SAM KRENUO ZA TOBOM MOJIH KRIŽEVA NEMA! NEMAM ŠTO NOSITI ZA TOBOM GOSPODINE! SVE SI MI TI UZEO GOSPODINE. ŠTO DA JA NOSIM GOSPODINE?! MOJA SU GLAVA I RAMENA UZDIGNUTA. MOJ KORAK JE LAGAN I ČVRST. MOJE SRCE JE RADOSNO GOSPODINE OD KADA IDEM ZA TOBOM.


GDJE SU SADA MOJI KRIŽEVI GOSPODINE! JA IH NE VIDIM. A KADA SU I BILI, NEKAKO SAM IH LAKO NOSIO GOSPODINE. TI SI MI POMAGAO ALI JA TO NISAM ZNAO.


NE ŽELIM BITI NEZAHVALAN, GOSPODINE, I NE ŽELIM DA ME KRIVO SHVATIŠ. ALI, GOSPODINE, MOJI KRIŽEVI SU POSTALI MOJA RADOST. TO ZA MENE NISU NIKAKVI KRIŽEVI.


MOJE ŽIVOTNE KRIŽEVE, GOSPODINE, TI SI PRETVORIO U PJESMU.


DA LI JE TO DOBRO GOSPODINE? NE DOZVOLI DA BUDEM OHOL I LICEMJERAN. ALI JA SE, GOSPODINE, KRAJ SVIH TIH KRIŽEVA MOJEG ŽIVOTA, OSJEĆAM LAGANO KAO PTICA NA GRANI.


JA ŽELIM GOSPODINE TEBI POMOĆI NOSITI KRIŽ.


KAKO DA TO UČINIM GOSPODINE? DA TI POMOGNEM NOSITI TVOJ KRIŽ, JER TI SI MENI UZEO SVE MOJE KRIŽEVE.

POKAŽI MI GOSPODINE, DAJ MI DA SPOZNAM, KAKO DA TI POMOGNEM NOSITI KRIŽ.


A JA TI OBEĆAJEM GOSPODINE DA ĆU SE SVOJSKI POTRUDITI DA TI POMOGNEM NOSITI KRIŽ.


AKO TREBA NEKOME POMOĆ U NEVOLJI, A JA MU NE POMOGNEM, PRISJETI ME GOSPODINE MOJEG OBEĆANJA.

AKO TREBA NEKOME LIJEPA RIJEČ I RAZGOVOR, A JA NEĆU IMATI VREMENA, PRISJETI ME GOSPODINE MOJEG OBEĆANJA.

AKO TREBA NEKOM MOLITVA, PRIKAZANA MISA, A JA SE NE SJETIM, PRISJETI ME GOSPODINE MOJEG OBEĆANJA.

AKO TREBA NEKOME SLUŽITI I SVJEDOČITI TVOJU RIJEČ, A JA ZABORAVIM, PRISJETI ME GOSPODINE MOJEG OBEĆANJA.

AKO ZABORAVIM NA LJUBAV PREMA BLIŽNJEMU, PRISJETI ME GOSPODINE MOJEG OBEĆANJA.

JER ZNAM GOSPODINE DA ĆU TI TAKO POMOĆI NOSITI TVOJ KRIŽ.


I SVI VI. KORIZMA I GOSPODINOV KRIŽNI PUT NEKA VAM BUDU POTICAJ ZA MEDITACIJU I RAZMIŠLJANJE ''KAKO JA NOSIM SVOJE ŽIVOTNE KRIŽEVE I GDJE BIH MOGAO POMOĆI GOSPODINU DA NOSI NAŠE KRIŽEVE''.


NIJE PROBLEM GOSPODINU SVE TO SAMOME IZNOSITI. NE. SAMO, KADA ĆEMO DOĆI NA KRAJ ŽIVOTNOG PUTA I PUTA OVOGA SVIJETA, ONI KOJI SU UZELI SVOJE KRIŽEVE I ONI KOJI SU POMOGLI GOSPODINU NOSITI NJEGOV KRIŽ, SVI KOJI SU TAKVI IŠLI ZA GOSPODINOM, UĆI ĆE S NJIM I U NJEGOVO KRALJEVSTVO.


OSTALI, JAO I POMAGAJ. ŠIROKIM PUTEM U PAKAO.


ZATO TE MOLIM GOSPODINE, SJETI ME, AKO JA ZABORAVIM, DA TI POMOGNEM NOSITI TVOJ KRIŽ, STRPLJIVO I USTRAJNO, KAO ŠTO SI GA I TI NOSIO.


BLAGOSLOVLJEN GOSPODINE, TI I TVOJ KRIŽ, U VIJEKE.