Početna Sadržaj Moj dnevnik IZGUBIO SAM POTREBU ZA ALKOHOLOM
IZGUBIO SAM POTREBU ZA ALKOHOLOM PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 28.02.2010.g.


Na duhovnu obnovu u Tabor, kod patera Linića, osim nekih svojih potreba, išao sam i kao podrška jednom mojem prijatelju koji vodi veliku životnu borbu protiv više zlih duhova koji su se u zadnjih nekoliko godina u njemu nastanili a najjače se ukorijenio zli duh alkohola. Djelovanje tog zlog duha razara čovjeka izvana i iznutra a isto tako razara i sve njegove odnose s okolinom. O djelovanju tog duha ne trebam ni puno pisati jer se svi mi sa njime susrećemo. Moj prijatelj uspio je, UZ BOŽJU POMOĆ, doći do toga da je priznao, prvo sebi, a onda i nama drugima oko sebe, da je PIJANAC I DA IMA VELIKI PROBLEM S ALKOHOLOM. To je velika njegova početna pobjeda jer od toga kreće početak borbe. Drugu veliku pobjedu koju je na početku uspio postići je ta da je svoju slabost i nemoć priznao Gospodinu I ZATRAŽIO JE NJEGOVU POMOĆ. ČESTO JE NA MISAMA, ČESTO SE MOLI, IDE NA DUHOVNE OBNOVE. I GOSPODIN JE DOŠAO. I POMAŽE MU.

Prijatelj je započeo liječenje, jer je alkoholizam bolest i tako se alkoholizam treba tretirati. S druge strane, na mjesto gdje iz njega izlazi taj zli duh alkohola, ULAZI DUH SVETI I PROSVJETLJUJE TA, DO SADA TAMNA MJESTA, NE DOZVOLJAVAJUĆI VIŠE ZLOM DUHU DA SE VRATI. OJAČAVA I HRABRI MOJEG PRIJATELJA U TOJ BORBI, koja će neko vrijeme trajati. No, S GOSPODINOM KRAJ SEBE PRIJATELJ ĆE SIGURNO DOBITI TAJ RAT. Nakon toga morat će rasti u vjeri i duhovnosti da se zli duh alkohola ponovno ne vrati, jer će zlo strpljivo sa strane čekati njegovu slabost.


AKO ĆE BITI U GOSPODINU TA SLABOST NIKADA NEĆE DOĆI. Prekrasan duhovni lijek su i duhovne obnove a pogotovo ovakva, četverodnevna, kod patera Linića. MOJ PRIJATELJ SE TAMO PREPORODIO.


Sa zlim duhom alkohola i ja sam vodio borbu u zadnjih 20-tak godina svojeg života. U moj život došao je polako i strpljivo, kako samo zlo zna. Čaša vamo čaša tamo, dječji rođendani, obiteljska druženja, svatovi, zabave. NIŠTA NIJE PROLAZILO BEZ ALKOHOLA. Onda posao, borba za status, nova društva, poslovna druženje i fešte do dugo u noć nikako nisu mogla proći bez alkohola i dobre opijenosti. Jer sam se nekako osjećao opušteniji, mogao sam otvorenije razgovarati, želio sam da se i drugi tako osjećaju pa da možemo o svemu otvoreno razgovarati. A POČELA JE I SUPRUGA PRIGOVARATI ALI JA SAM SE UVIJEK PRAVDAO DA JE NETKO DRUGI KRIV. TE SAM MORAO PITI S OVIM RADI OVOGA TE S ONIM RADI ONOGA.

I često je znala supruga reći da sam POSTAO OVISNIK O ALKOHOLU. JA!!?? JA OVISNIK O ALKOHOLU!? MA TO SU GLUPOSTI. JA SAM SE NJOJ SMIJAO NA TE NJEZINE RIJEČI JER SE JA NISAM UOPĆE OSJEĆAO ALKOHOLIČAROM. Pa onda su i svi oko mene, s kojima sam se družio i radio, bili alkoholičari. GLUPOST, TO NE MOŽE BITI ISTINA. Pa ja samo pijem u društvu. Kada sam bio doma, i po nekoliko dana, nisam se uopće sjetio alkohola. Pa kakav sam onda ja alkoholičar!? Ja sam bio siguran da ona priča gluposti jer ja nisam nikakvi alkoholičar. Po mojem poimanju alkoholičari su pijani po cijeli dan, ne idu na posao ili su i na poslu pijani, neuredni su, nemaju obitelji, itd. No, nije uvijek tako, ODNOSNO TAKO TO NAJČEŠĆE ZAVRŠAVA.

A JA SAM BIO ALKOHOLIČAR. JER NI JEDNO DRUŽENJE, ROĐENDANI, PROSLAVE, FEŠTE PA ČAK NI NAJOBIČNIJI POSLOVNI RUČAK ILI RAZGOVOR PRI ''KLIJETI'' NIJE MOGAO ZAVRŠITI DA SE JA NISAM NAPIO. I NIKADA NISAM PRVO ODLAZIO DOMA, UVIJEK ZADNJI ILI MEĐU ZADNJIMA.


JA SAM BIO DRUŠTVENI ALKOHOLIČAR. NISAM SAM PIO, NISAM BIO ''SOLOTRINKER'',  KAO  MOJ  PRIJATELJ  KOJI  PIJE  SAM, ALI U DRUŠTVU SAM SE UVIJEK NAPIO.


A kad sam se napio u društvu, onda sam morao nekako doći doma pa sam sve svoje aute u takvom pijanom stanju polupao. Svakoga barem jedanput. I uvijek u pijanom stanju. Pa kada sam došao doma, vrlo često sam maltretirao i svoju obitelj. I većina gluposti koje sam doma napravio bila je povezana s alkoholom.

A onda nisam tako razmišljao. Tada sam mislio da je za sve te probleme bio krivo nešto drugo ili netko drugi. NO, U SVEMU TOME NAJVIŠE ŠTETE RADIO JE UPRAVO TAJ ZLI DUH ALKOHOLA.

I tako, kada je krenulo moje obraćenje, kada sam htio van iz kruga zla, kada sam sve to priznao Gospodinu i tražio Njegovu pomoć, UVIDIO SAM DA SAM ALKOHOLIČAR I DA SE MORAM, KAKO SAM SE USPIO OSLOBODITI ZLOG DUHA KOCKE, OSLOBODITI I ZLOG DUHA ALKOHOLA.

U tome mi je i jako pomogao odlazak u zatvor jer tamo nema alkohola. No, svaki tjedan sam dolazio doma pa sam mogao piti. ALI, NISAM. I TO TRAJE VEĆ 17 MJESECI.

I nije da nisam za to vrijeme popio baš ništa od alkohola. Ne. Za neki rođendan popijem neki aperitiv i nazdravim sa slavljenikom. Za Novu godinu popijem malo šampanjca. Probam ponekad kod nekog prijatelja malo vina, da vidim kakvo mu je ove godine. Ali, prođe i nekoliko tjedana od jednog takvog događaja do drugog.


I SADA SAM, NA DUHOVNOJ OBNOVI U TABORU I JUČER NA MISI, SHVATIO DA JA NISAM PRESTAO PITI DA SE IZLIJEČIM OD ALKOHOLA. NE, JER ONDA NE BI PIO NIŠTA ILI BI ONDA VEĆ POČEO PONOVNO PITI.


NE. SHVATIO SAM DA NE PIJEM RADI TOGA JER SAM SE PREDAO GOSPODINU, SKROZ GA PUSTIO DA UPRAVLJA MOJIM ŽIVOTOM I POČEO SAM ŽIVJETI ŽIVOT SAMO PO ISTINI. A KADA SAM TAKO POČEO ŽIVJETI, TU ALKOHOLU NEMA MJESTA. TAJ ZLI DUH ALKOHOLA JEDNOSTAVNO JE NESTAO IZ MOJEG ŽIVOTA. NE ZATO JER SAM SE JA ŽESTOKO PROTIV NJEGA BORIO I ISTJERAO GA. NE. ON JE SAM OTIŠAO JER SE KOD MENE I U MENI VIŠE NIJE IMAO S ČIM HRANITI. NESTALO MU JE HRANE PA JU JE OTIŠAO TRAŽITI NEGDJE DRUGDJE.


JER ON SE NAJBOLJE OSJEĆA I HRANI U ČOVJEKU I OKOLINI GDJE SE LAŽE, GDJE JE PRISUTNO LICEMJERJE, ZAVIST, OHOLOST, MRŽNJA, SRDITOST, MULJANJE, OGOVARANJE, LIJENOST, BLUD. JEDNOM RIJEČJU TAMO GDJE NEMA GOSPODINA. SVI TI ZLI DUHOVI VELIKI SU PRIJATELJI I SAVEZNICI ZLOG DUHA ALKOHOLA. I SVI ZAJEDNO ILI NEKOLIKO NJIH USPIJU RAZORITI ČOVJEKOVU DUŠU I ČOVJEKA U CJELINI I SVE NJEGOVE ODNOSE S OKOLINOM.


KADA SAM JA PUSTIO GOSPODINA U SVOJ ŽIVOT, KADA SAM GOSPODINU ISPOVJEDIO SVE GRIJEHE KOJI SAM SE SJETIO, KADA SAM SUPRUZI PRIZNAO SVOJE LAŽI PREMA NJOJ, KADA SAM OD SVIH TRAŽIO OPROST I SVIMA GA DAO, KADA SAM DONIO ODLUKU DA ŽELIM ISKLJUČIVO ŽIVJETI PO GOSPODINOVIM ZAPOVJEDIMA I U NJEGOVOJ LJUBAVI, ONDA JE ZLI DUH ALKOHOLA JEDNOSTAVNO IZAŠAO IZ MENE. TAMNA MJESTA MOJEG BIĆA GDJE SE ON VOLIO ZADRŽAVATI RASVJETLIO JE DUH SVETI I TAMO SE NASTANIO.


I najedanput sam ja izgubio potrebu da pijem alkohol. IZGUBIO SAM POTREBU ZA ALKOHOLOM. Kako je lijepo tako nešto izgubiti. A najprije sam mislio da sam vodio i dobio borbu protiv alkohola i da ga se sada moram paziti, da opet ne počnem piti. No, sada sam shvatio da ako sam svoj život predao Gospodinu, ako prihvaćam i idem putem koji je On za mene odabrao, ako živim po njegovim zapovijedima i svjedočim svojim načinom života svoju vjeru i ljubav prema njemu, AKO ŽIVIM PO ISTINI, onda tu NEMA MJESTA ZA ALKOHOL, ZA ZLOG DUHA ALKOHOLA.

I tako se sad ja osjećam. I dok drugima oko sebe, od kojih me čak neki i žale zašto ne pijem, objašnjavam zašto ne pijem koristim riječima koje će oni razumjeti. Onima koji nisu toliko u Gospodinu govorim da sam ja svoje popio, da sam skoro sve gluposti u životu, koje sam napravio, napravio pijan i da radi toga više neću piti alkohol. Onim koji su jači u vjeri pokušam objasniti da moj život u vjeri i Gospodinu jednostavno ne ide zajedno s pijenjem alkohola. I sve zajedno je jedna velika istina.


No, ja znam, jer sam već bio prestao piti na nekoliko tjedana, na nekoliko mjeseci, da bih BEZ GOSPODINA VEĆ ODAVNO POČEO PONOVNO PITI. NO, ŽIVOT U GOSPODINU NE POZNAJE ALKOHOLA, BAR NE ONAKO KAKO SAM JA ŽIVIO PRIJE.


ZATO TI HVALA GOSPODINE ŠTO SI SE UDOSTOJAO UĆI U MOJ ŽIVOT. ŠTO SI MI POSTAO PUT, ISTINA I ŽIVOT. A GDJE SI TI GOSPODINE, OD TAMO ZLI DUHOVI BJEŽE I NESTAJU.


UDOSTOJ SE GOSPODINE OHRABRITI I UĆI U ŽIVOTE I SVIH DRUGIH KOJI SE BORE SA ZLIM DUHOM ALKOHOLA. POŠALJI DUHA SVETOGA DA IM PROSVIJETLI TAMNA MJESTA U NJIHOVOM BIĆU I OSLOBODI IH TOGA ZLOG DUHA.


NEKA TO BUDE PO TVOJOJ LJUBAVI PREMA SVIMA NAMA I PO TVOJEM BESKRAJNOM MILOSRĐU.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.

 

PS. Očekujem da će moj prijatelj kroz nekoliko tjedana na ovoj mojoj stranici svjedočiti svima kako je pustio Gospodina u svoj život i pobijedio svojeg zlog duha alkohola.

ALELUJA!