Početna Sadržaj Moj dnevnik TROJICA BRAĆE
TROJICA BRAĆE PDF Ispis

 

Četvrtak, 28.04.2011.g.

 

Prije dva dana mi je bio rođendan. Ove godine se to tako poklopilo da je taj dan odmah vezan uz proslavu uskršnjih blagdana. I imao sam nekoliko planova proslave koji su uključivali moju obitelj i moje prijatelje i mojeg župnika. No, svi ti planovi bili su donekle vezani i uz vrijeme. I kako sam vidio da će vrijeme biti promjenljivo, odustao sam od organiziranja proslave vani, iza kuće. Odlučio sam da ću neke prijatelje počastiti na našim zajedničkim susretima kod sportskih aktivnosti a navečer ću pripremiti nešto jela pa tko dođe, dobro je došao.


No, ono što me je još od prošle godine, kada sam još bio u zatvoru, držalo je bilo to da na rođendan pozovem i svoju dvojicu braće, zapravo moje polubraće po ocu. Oni i njihove obitelji ne razgovaraju već više godina i pokušao sam prošle godine da ih izmirim, pozivajući ih na svoj rođendan. Mislio sam da je to dobra prilika pošto sam ja bio u zatvoru pa će to možda i na njih djelovati da ispune moju želju. No, jedan je tada došao sa svojom obitelji a drugi nije pravdajući se time da ne može doći radi drugog brata. Tada sam bio jako žalostan jer sam se puno molio za njihovo pomirenje. I misu sam dao prikazati za njihovo pomirenje.


I od onda, svaki dan, molio sam Gospodina za pomirenje moje polubraće i njihovih obitelji i njihove majke Štefanije. I ne samo za pomirenje nego i za obraćenje i učvršćivanje vjere. Jer nisu baš nešto postojani u vjeri a i ne idu baš na mise nedjeljom. Nekad sam izmolio i neku deseticu Krunice za tu nakanu. Strpljivo sam molio svaki dan i znao sam da će mi Gospodin uslišati moje molitve. Onda i onako kako će on misliti da je najbolje i za njih i za mene.


I onda je to ove godine ispalo da je vrijeme trebalo biti lošije. Pa mi u misli dođe da bih mogao u garaži popodne pripremiti kotlovinu na naš zagorski način pa bi bilo za večeru za sve goste koji će doći. Pošto ja i nisam neki majstor u pravljenju kotlovine, a moja polubraća jesu, sine mi da ih pozovem, jednoga po jednoga, i da im ništa ne kažem za onog drugog, da mi dođu pomoći složiti kotlovinu. Mislio sam si da bi onda mogli malo o svemu razgovarati. Gostiju još neće biti, samo mi.


I tako je bilo. Došao je i jedan i drugi. I osjetio sam malo da su iz početka bili napeti. No, ja sam im rekao da su oni moj jedini i pravi rođendanski poklon i da sam ih zato i pozvao, i da se jako veselim što smo se eto, nas trojica braće, našli zajedno nakon puno godina. Nismo pričali o njihovim svađama i odnosima jer svi smo sve znali i previše je tu do sada bilo priče.

 

I ja sam im rekao da je alkohol, TAJ ZLI DUH ALKOHOLA, koji je bio jako prisutan u našoj obitelji, napravio strahovito puno štete i poremetio puno međusobnih odnosa. I pokojni tata je radi alkohola napravio puno grijeha, i ja sam od kuće otišao u svađi s njim radi njegovih pijanih ispada, i problemi s majkom su bili svi radi alkohola i pijanog stanja, radi čega je i umro sa 53 godine. I drugi brat već 5 godina ne pije a prije toga je skoro uništio svoju obitelj. Od kada ne pije, obitelj mu je procvjetala, uredili su si svoj dio kuće i okoliš, oženio je kćer, sin je pred završetkom škole. Postao je djed i svi prekrasno funkcioniraju. SVI PROBLEMI IZMEĐU POLUBRAĆE I NJIHOVIH OBITELJI I MAJKE ŠTEFANIJE, SVE SVAĐE I FIZIČKI SUKOBI, NASTALI SU ZBOG DJELOVANJA ZLOG DUHA ALKOHOLA.


I ja sam bio od njega zaveden i napastovan u jednom dobrom dijelu svojeg života.


No, sada smo svi dobili borbu s njim, samo još treba vremena da se zaliječe rane.


I tako smo nas trojica sjedili u garaži, kuhali kotlovinu i razgovarali o prošlosti, o tati, o obiteljima. NISMO TAKO RAZGOVARALI DA SE I NE SJEĆAM. MISLIM DA NIKAD. Neformalna atmosfera, opuštena.


I nitko tu večer nije došao od gostiju da mi čestita rođendan. A JA SAM BIO PRESRETAN. Kako smo završili s kuhanjem, sjeli smo za večeru, pridružila nam se i moja supruga, te smo tako razgovarali, TROJICA BRAĆE, opušteno i zadovoljno kako nikad nismo jer nam naš način života nije dao priliku.

 

SAM GOSPODIN SE POBRINUO, OSJEĆAO SAM TO, ŠTO MI TU VEČER NITKO NIJE DOŠAO U ČESTITARE, SAMO DA MOJ ROĐENDANSKI POKLON BUDE POTPUN. JA I MOJA POMIRENA BRAĆA.

 

I tako je meni MOJ GOSPODIN ponovno uslišao molitvu. Učinio je da se moja braća pomire.


O, HVALA TI MOJ GOSPODINE! STALNO SE PRI TEBI ZADUŽUJEM. STALNO USLIŠAVAŠ MOJE MOLITVE.

HVALA TI GOSPODINE, NEKA SVE BUDE NA TVOJU SLAVU. OBEĆAJEM TI GOSPODINE DA ĆU SE TRUDITI DA TI POMOGNEM NOSITI TVOJ KRIŽ, POMAŽUĆI DRUGIMA KOJE ĆEŠ MI SLATI GOSPODINE NA MOJ PUT.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE I BLAGOSLOVLJEN BOG U VIJEKE!