KAMENJE PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 11.04.2011.g.

 

Danas ujutro na misi, dragi don Frane, naš stari svećenik, pročitao je iz Evanđelja po Ivanu priču o Isusu i preljubnici koju je spasio od kamenovanja. I NJEGOVE POZNATE RIJEČI, KOJE IDU CIJELI NAŠ LJUDSKI ROD: ''TKO JE OD VAS BEZ GRIJEHA, NEKA PRVI NA NJU BACI KAMEN.''


A predaja govori da je ta preljubnica, koju je Isus spasio o razjarenih pismoznanaca i farizeja, bila SVETA MARIJA MAGDALENA. I kada je don Frane čitao taj odlomak ja sam pogledao na veliki vitraj na zidu iza našeg crkvenog oltara gdje je velika slika Marije Magdalene kako sa ljubavlju gleda na raspetog Gospodina Isusa na malom križu koji drži u ruci. NAŠA ŽUPNA ZAŠTITNICA.

I odmah mi je ''palo na pamet'' koliko među nama ima onih koji traže oprost grijeha i onih koji hodaju s ''kamenjem u ruci'' kako bi kamenovali takve grješnike.


Da li mi ljudi uopće vjerujemo u oproštenje grijeha, u nečije obraćenje, da se netko može promijeniti, da netko po svojoj volji i Božjoj milosti prestane griješiti, odnosno da se jako trudi griješi čim manje.

JAKO, JAKO TEŠKO U TO POVJERUJEMO. UVIJEK SMO SPREMNI SUDITI.

JER, ŠTO JE OGOVARANJE NEGO ''BACANJE KAMENJA NA DRUGE JER SU GRIJEŠILI''. Ajde ispitajmo se od srca, KOLIKO SMO TAKVIH KAMENA BACILI NA DRUGE I JOŠ IH BACAMO. I MNOGI TAJ SVOJ GRIJEH NEĆE ISPOVIJEDATI JER GA NE SMATRAJU GRIJEHOM.


I ŠTO JE LICEMJERJE NEGO ''BACANJE KAMENJA NA DRUGE''.


I ŠTO JE NEOPRAŠTANJE NEGO ''BACANJE KAMENJA NA DRUGE JER SU GRIJEŠILI''.


I ŠTO JE SRDITOST ''NEGO BACANJE KAMENJA NA DRUGE JER SU GRIJEŠILI''.


I još bi se dalo naći dosta primjera. I OPET SAM SIGURAN DA MNOGI OVO ''SVOJE BACANJE KAMENJA NA DRUGE'' NIKAD NISU I NEĆE ISPOVIJEDITI.

 

Kako netko može vjerovati u Gospodina i ''BACATI KAMENJE NA DRUGE''?


Ajde, prisjetimo se, na koga je naš Gospodin bacio kamenje. Da li je ikoga ogovarao, mrzio, srdio se na nekoga. ČAK JE SVOJIM MUČITELJIMA, KOJI SU GA NA SMRT RAZAPELI, OPROSTIO I TRAŽIO OD SVOGA OCA, BOGA OCA, DA IM OPROSTI JER NISU ZNALI ŠTO ČINE.


Sada dolazi vrijeme ispovjedi. SPUSTIMO SVOJE ''KAMENJE'' NA ZEMLJU. OGLEDAJMO SE OKO SEBE I POGLEDAJMO NA KOGA SMO VEĆ BACILI ''KAMENJE''. ISPOVIJEDIMO SVOJA BACANJA ''KAMENJA'' NA DRUGE. ISPOVIJEDIMO SVOJU SRDITOST, OGOVARANJE DRUGIH, LICEMJERJE, OPROSTIMO SVIMA PRIJE NEGO ODEMO NA ISPOVIJED, SJETIMO SE KADA SMO BILI OHOLI PREMA DRUGIMA, I ONDA SMO BACALI ''KAMENJE'. ISPOVIJEDIMO TO.


I NEMOJMO VIŠE NIKAD BITI ONI KOJI BACAMO ''KAMENJE'' NA DRUGE. RADIJE BUDIMO ONI KOJI ĆE PRIMATI TUĐE ''KAMENJE'', TUĐE OSUDE, SRDITOST, LICEMJRJE, OHOLOST. MOLIMO GOSPODINA DA NAM DADNE SNAGE DA TO IZDRŽIMO BEZ JADIKOVANJA, UZ PUNO STRPLJENJA.

 

JER TAKO JE GOSPODIN ZA NAS UČINIO. O, NABACALI SMO SE MI ''KAMENJA'' NA GOSPODINA. I DAN DANAS GA NA VELIKO BACAMO.

KAKO? PA JEDNOSTAVNO. REKAO JE GOSPODIN DA ŠTO UČINIMO JEDNOMU OD NJEGOVE NAJMANJE BRAĆE, NJEMU SMO UČINILI. PA AJDE, ISPITAJTE SVOJE SRCE PA ĆE TE VIDJETI KOLIKO STE ''KAMENJA'' NABACALI NA GOSPODINA.


NO, ON JE VELIK I MILOSRDAN BOG. BESKRAJNO JE NJEGOVO MILOSRĐE. TREBAMO SAMO PRIZNATI U ISPOVIJEDI SVE ONE TRENUTKE KADA SMO BILI SLABI I PREDATI TO GOSPODINU. I NIKADA VIŠE NE UZIMATI ''KAMENJE'' U RUKE DA GA BACAMO NA DRUGE.


SAMO SE PRISJETIMO GOSPODINOVIH RIJEČI: ''TKO JE OD VAS BEZ GRIJEHA…''.

 

O GOSPODINE, SPUSTIO SAM SVOJE ''KAMENJE'' NA ZEMLJU. NEĆU GA VIŠE BACATI. OJAČAJ ME U TOME GOSPODINE. A POSEBNE MI DAJ SNAGE DA BEZ POGOVORA IZDRŽIM ''KAMENJE'' KOJE ĆE DRUGI NA MENE BACATI.


VELIK SI TI GOSPODINE I BESKRAJNO JE TVOJE MILOSRĐE!

 

BLAGOSLOVLJEN BIO U VIJEKE.