Početna Sadržaj Moj dnevnik KNJIGA ŽIVOTA
KNJIGA ŽIVOTA PDF Ispis

 

Četvrtak, 07.04.2011.g.


U jednom od mnogih e-maila što kruže internetom kršćanskog sadržaja, vidio sam jednu priču o našoj vjeri i upamtio jedan dio o čijem sadržaju znam ponekad razmišljati, tražiti neke adekvatne, mojem umu dostupne, odgovore. U tom dijelu priče koja govori o tome kako mi često znamo zaboraviti na Boga i kako će on isto tako zaboraviti na nas kada dođemo pred Njega, priča kaže: ''DOŠAO SAM PRED BOGA S OBORENIM OČIMA. U BOŽJIM JE RUKAMA BILA KNJIGA. KNJIGA ŽIVOTA. BOG JE POGLEDAO U KNJIGU I REKAO: 'NE NALAZIM TVOJE IME.'.''


KNJIGA ŽIVOTA. KAKO SE UPISUJE U KNJIGU ŽIVOTA? ŠTO TREBA NAPRAVITI DA SE DOBIJE UPIS U KNJIGU ŽIVOTA? TKO SIGURNO NEĆE BITI UPISAN U KNJIGU ŽIVOTA?


Da li smo ikada razmišljali o ovim pitanjima? Pitanjima čiji bi odgovori, kada bi ih točno znali, trebali nam točno odrediti kako bi se trebali ponašati u preostalom dijelu svojeg ovozemaljskog života.


Ja sam počeo sve više i više o tome razmišljati. DA LI JE MOJE IME U KNJIZI ŽIVOTA? AKO NIJE, DA LI ME GOSPODIN JOŠ MOŽE UPISATI I O ČEMU TO OVISI? DA LI JA SVOJIM PONAŠANJEM SADA, U SVAKIDAŠNJEM ŽIVOTU, JOŠ MOGU TO ZASLUŽITI? JER S PRIJAŠNJIM NAČINOM ŽIVOTA TEŠKO DA SAM MOGAO TO ZASLUŽITI? DA LI SE UOPĆE VRIJEDI TRUDITI, AKO MI JE IME IZBRISANO IZ KNJIGE ŽIVOTA I NEĆE VIŠE NIKADA BITI UPISANO? KAKO TO SPOZNATI? Vrlo osjetljiva pitanja i još osjetljiviji odgovori koje ne mogu saznati ni spoznati. I ne znam nikoga tko bi mi ih mogao dati. TO SAMO GOSPODIN ZNA.

I nekako razmišljam, i tako nekako osjećam u sebi, da mi se ne bi Gospodin ovako smilovao i poveo me putem obraćenja da me hoće izbrisati iz KNJIGE ŽIVOTA. NEKAKAV PLAN ON ZA MENE IMA. I NEKAKO MISLIM DA UKOLIKO BIH JA VRŠIO NJEGOVU VOLJU ZA MENE, ŽIVIO I RADIO PO PLANU KOJI ON ZA MENE IMA, PRIHVAĆAO ŽIVOT I ZADATKE KOJE MI DADNE ZA SPOZNATI I IZVRŠITI, DA BIH I JA IMAO MJESTA U NJEGOVOJ KNJIZI ŽIVOTA.


DA LI JE MOJE IME U KNJIZI ŽIVOTA, ŽIVOTA VJEČNOGA?


Da li ste se ikada zapitali ovo pitanje? Jedno konkretno i jednostavno pitanje za svakoga od nas koji vjerujemo u Gospodina i ispovijedamo njegovu vjeru.


Ajde zamislite si da danas ili sutra morate umrijeti. GOSPODIN JE ZATRAŽIO VAŠU DUŠU NATRAG. Obaveza vam je koju ne možete izbjeći, bez obzira da li vjerujete ili ne vjerujete u Gospodina, TO JE DIO BOŽJE PRAVDE, da dođete pred Gospodina da odgovarate za svoj život. ŠTO I KAKO STE GA ŽIVJELI, KOLIKO I KAKO GRIJEŠILI, DA LI STE VJEROVALI U GOSPODINA I POŠTOVALI NJEGOVE ZAPOVIJEDI I VRŠILI NJEGOVU VOLJU,…itd.

Tko od nas može mirne duše reći da se ne boji doći pred Gospodina odgovarati za svoj život i postupke u njemu? I da je siguran da je njegovo ime Gospodin upisao u KNJIGU ŽIVOTA.

 

I tu sam malo zastao s pisanjem jer mi je počelo nešto nedostajati. Riječ, misao, rečenica onih čija su imena upisana u KNJIZI ŽIVOTA. Pa bi takva riječ, misao ili rečenica, ili ponašanje moglo i trebalo postati dio mojeg života kako bi se mogao nadati da je i moje ime upisano ili će biti upisano u KNJIZI ŽIVOTA.

Ubrzo je došlo i vrijeme kada sam morao krenuti na korizmene susrete župljana moje župe, pa sam prekinuo pisanje. A nekako sam već prilikom prestanka pisanja osjetio da ću tamo, na tom susretu, dobiti neki ODGOVOR OD GOSPODINA. JER MI GA GOSPODIN UVIJEK POŠALJE.

I TAKO JE I BILO. Čitali smo odlomak iz Ivanovog Evanđelja o tome kako je Isus oživio Lazara. Nakon što smo svi zajedno pročitali taj odlomak, kapelan nam je rekao da neka sada svatko od nas proba vidjeti u sebi koji ga je dio najviše dojmio.

Mene su najviše dojmile Martine riječi: ''DA, GOSPODINE! JA VJERUJEM DA SI TI KRIST, SIN BOŽJI, ONAJ KOJI DOLAZI NA SVIJET!'' Jest da je Marta jadikovala što Isus nije došao i prije jer, po njezinom mišljenju, tada njezin brat ne bi ni umro. I nakon toga, kada je Isus rekao da odvale kamen sa groba, opet je Marta, KAO TIPIČAN PREDSTAVNIK NAŠEG LJUDSKOG RODA, kako je rekao i naš kapelan, izrazila sumnju i pokazala nevjeru u Isusove mogućnosti kazavši da je njezin brat već četiri dana u grobu i da zaudara. Nije ona jadna znala, nije joj bilo dano spoznati, da Isus, BOGOČOVJEK, može i mrtve oživjeti i ponovno njihove duše združiti s tijelom.

 

O DRAGA MARTO, KAKO SI MI SADA POSTALA DRAGA RADI TIH SVOJIH SLABOSTI, TIPIČNIH NAŠIH LJUDSKIH SLABOSTI!

 

ALI, ONO RADI ČEGA JE MARTINO IME , TIPIČNE PREDSTAVNICE NAŠEG LJUDSKOG RODA, SIGURNO ZAPISANO U KNJIZI ŽIVOTA JE NJEZIN ODGOVOR NA ISUSOVE RIJEČI: ''JA SAM USKRSNUĆE I ŽIVOT: TKO U MENE VJERUJE, AKO I UMRE I ŽIVJET ĆE. I TKO GOD ŽIVI I VJERUJE U MENE, NEĆE UMRIJETI NIKADA. VJERUJEŠ LI OVO?''


MARTA JE NA TO ODGOVORILA: ''DA, GOSPODINE! JA VJERUJEM DA SI TI KRIST, SIN BOŽJI, ONAJ KOJI DOLAZI NA SVIJET!'''


EVO, TO JE ODGOVOR NA OVO MOJE PITANJE. TO JE TA REČENICA, TO JE KARTA ZA KNJIGU ŽIVOTA. VJEROVATI DA JE ISUS KRIST SIN BOŽJI I DA ĆE JOŠ JEDANPUT DOĆI K NAMA NA SVIJET, SUDITI ŽIVE I MRTVE.


NO, IMA I TU JEDNA ''KVAKA''. LAKO JE TO REĆI, DA VJERUJEM DA JE ISUS SIN BOŽJI. I UVJERITI SAMOGA SEBE DA U TO VJERUJEM. ALI ŠTO JE S ONIM NAJDUBLJIM DIJELOVIMA MOJEG BIĆA, ZA KOJE SAMO GOSPODIN ZNA. DA LI I ONI TO VJERUJU? A ŠTO JE S MOJOM VJEROM U GOSPODINA ISUSA KRISTA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU? VJERUJEM LI JA U NJEGA I DA LI GA LJUBIM I BRANIM, DA LI ŽIVIM PO NJEGOVIM ZAPOVIJEDIMA?


ŠTO ĆU REĆI DRAGOM GOSPODINU KADA DOĐEM PRED NJEGA I KAŽEM MU DA SAM VJEROVAO U NJEGA I DA GA VOLIM A ON ME UPITA: '' PA DOBRO, AKO SI VJEROVAO U MENE I VOLIO ME, ZAŠTO SI ME OGOVARAO, TUKAO ME, SRDIO SE NA MENE, LAGAO MI, UBIJAO ME, NISI MI POMAGAO, NI DAVAO HRANU NI DRUGO ŠTO NISAM IMAO, NI POSJEĆIVAO KADA SAM BIO BOLESTAN, NISI MI OPROSTIO,…'' JA ĆU GA ZAČUĐENO POGLEDATI, PA NIKADA GA NISAM SREO. A ON ĆE MI REĆI DA SU MOJE RIJEČI O VJERI U NJEGA BILE PRAZNE JER JE ON ZAPOVIJEDIO SVIMA KOJI U NJEGA VJERUJU DA LJUBE DRUGE KAO SAMI SEBE I DA LJUBE DRUGE TAKO KAKO JE ON LJUBIO NAS. A JA TO NISAM ČINIO. SAMO SAM PRIČAO O TOME KAKO VJERUJEM U GOSPODINA.


O BOŽE, LJUBLJENI ISUSE KRISTE, ZAPIŠI I MOJE IME U TVOJU KNJIGU ŽIVOTA. DAJ DA VJERUJEM U TEBE I RIJEČIMA I DJELIMA. NEKA MI U TOME POMOGNE MAJKE TVOJE ZAGOVOR, DRAGE DJEVICE MARIJE!

 

BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE I TVOJA MAJKA MARIJA U VIJEKE.