Početna Sadržaj Moj dnevnik ''ŠTO DAKLE BOG ZDRUŽI...''
''ŠTO DAKLE BOG ZDRUŽI...'' PDF Ispis

 

Nedjelja, 27.03.2011.g.

 

Kako sam rastao u vjeri i duhovnosti te počeo polako shvaćati što i kako Gospodin hoće od nas, kakve su njegove zapovijedi i kako ih se držati, tako sam često razmišljao o onim Gospodinovim riječima ''ŠTO DAKLE BOG ZDRUŽI, ČOVJEK NEKA NE RASTAVLJA''.

TO SU STRAŠNO JAKE BOŽJE RIJEČI. PREDSTAVLJAJU NAGOVJEŠTAJ BOŽJEG PLANA ZA NAS ''ŠTO DAKLE BOG ZDRUŽI…''

A slušao sam danas ujutro na misi i čitanje župnih obavijesti te su bile i dvije najave vjenčanja. I mladi je svećenik posebno pozvao, što sam rijetko čuo ili nisam prije upamtio, DA SVI ONI KOJI NEŠTO ZNAJU O TOME DA SE TI BRAKOVI NE BI SMJELI SKLOPITI, NEKA SE JAVE U ŽUPNI URED.

I mnogo je sklopljenih brakova, ONIH KOJE JE BOG ZDRUŽIO, ali sve više je i onih koji se rastaju i nastavljaju živjeti s drugima u grijehu a JOŠ SU UVIJEK ZDRUŽENI U BOGU SA ONIM SVOJIM SUPRUŽNIKOM PO CRKVENOM BRAKU.

 

PA ZAŠTO SE TOLIKO BRAKOVA, KOJI SU PO BOGU ZDRUŽENI I BLAGOSLOVLJENI, RASPADA?

A primijetio sam na brakovima mnogih ljudi oko sebe, A POSEBNO I U SVOJEM BRAKU, da Bog najčešće združuje ljude, muževe i žene, koji su različiti po karakterima. I ja i moja žena dosta smo različitih karaktera i pogleda na svakodnevne životne situacije. I često sam se pitao da zašto je Gospodin onda nas združio. Istina, bili smo i zaljubljeni u jedno u drugo i voljeli smo se, pa i danas se volimo. Ali, kada smo bili zaljubljeni nismo toliko vidjeli različitost naših karaktera. BILI SMO ZALJUBLJENI. S vremenom, nestane zaljubljenosti, udare životni problemi, Gospodin nije bio u našim životima, i POČNE SE RAZMIŠLJATI, ONAKO SEBIČNO I LJUDSKI, O RASTAVI. NEĆE MENE ONAJ DRUGI, JA S NJIM ILI S NJOM VIŠE TAKO NEĆU, I ODMAH SE IDE NA RASTAVU.

 

DRAGI BOG NIJE DAO DA SE MOJA SUPRUGA I JA RASTANEMO. A BILI SMO BLIZU. DAO NAM JE SNAGE, JER SMO GA, POGOTOVO JA, PUSTILI DA UPRAVLJA NAŠIM ŽIVOTIMA. ZLO TU VIŠE NEMA ŠANSI.


No, ostalo je pitanje zašto nas je takve različite GOSPODIN ZDRUŽIO? A nismo imali neke zapreke za brak, kako je rekao dragi svećenik Davor, radi koje brak ne bi bili mogli sklopiti. A ove zapreke su ozbiljna stvar. I vjerujem da ih i puno ima, s kojima se brakovi sklope, samo o njima bračni supružnici poslije ne žele govoriti ili nisu znali za njih. A te prepreke, ako su postojale u vrijeme sklapanja braka, PREDSTAVLJAJU JEDINI RAZLOG ZA PONIŠTENJE BRAKA, po crkvenim regulama. TI BRAKOVI ONDA NISU BILI ZDRUŽENI PO GOSPODINOVOJ VOLJI.

I tek mi je u zadnje vrijeme počelo biti pomalo jasno zašto Gospodin združuje tolike različite ljude. I TO KAO DIO SVOJEG BOŽJEG PLANA ZA SVE NAS.

 

UPRAVO TAKVI KAKVI SMO, IDEALNI SMO DA IZGRAĐUJEMO I MIJENJAMO, U ONIM KAKAKTERISTIKAMA KOJE NISU GOSPODINU DRAGE, SVOJE BRAČNE SUPRUŽNIKE.


S DRUGE STRANE, KROZ RAZLIČITOSTI NAŠIH SUPRUŽNIKA, S KOJIMA NAS JE GOSPODIN ZDRUŽIO, MI CIJELI ŽIVOT UČIMO KAKO PRIHVAĆATI SVE OKO NAS ONAKO KAKO NAM DOLAZI, ONO ŠTO JE DRUGAČIJE. KAKO POMOĆI ONIMA KOJI SU DRUGAČIJI DA BI I ONI BILI BOLJE.

 

A NA KRAJU SIGURAN SAM DA SU NAŠI BRAČNI SUPRUŽNICI, U SVOJIM RAZLIČITOSTIMA, NAŠE KARTE ZA VJEČNI ŽIVOT.


AKO SUPRUŽNIK IMA NEKU LOŠU MANU, NA NAMA JE DA GA PROBAMO PROMIJENITI I SPASITI OD POSLJEDICA KUDA GA PONAŠANJE PO TOJ MANI MOŽE DOVESTI. NEKO PIJE, NEKO JE LIJEN, NEKO PSUJE, NEKO LAŽE I KRADE, NEKO OGOVARA, NEKO JE LICEMJERAN I OHOL, NEKO NE VOLI GOSPODINA I NE IDE NA MISU, itd., itd.


TU NAS GOSPODIN TREBA, ZATO NAS JE ON ZDRUŽIO BAŠ S TOM OSOBOM. DA GA SPASIMO I PRIVEDEMO GOSPODINU. DA GA TAKVOGA PRIHVATIMO ALI POKUŠAMO NA NJEGA UTJECATI. DA SE MOLIMO ZA NJEGA I ZA PROMJENU NJEGOVOG PONAŠANJA. DA MU SVOJIM PRIMJEROM I TRPLJENJEM POKAŽEMO DA MORA POSTATIT DRUGAČIJI, DA SE OKRENE GOSPODINU. JER, NEMA NIŠTA NA SILU. GOSPODIN NIJE NIŠTA ČINIO NA SILU. ON NAM SE SAMO DAVAO, I MOLIO ZA NAS I POZIVAO NAS NA OBRAĆENJE. A NIJE NAS SILIO I PRIJETIO NAM SE I ODLAZIO OD NAS I NAPUŠTAO NAS.


TAKO MORAMO I MI SA SVOJIM SUPRUŽNICIMA KOJI SU DRUGAČIJI OD NAS. NIŠTA NA SILU I BEZ BJEŽANJA. STRPLJIVO I UZ BOŽJU POMOĆ.

 

U  ISTO  VRIJEME,  MI  IZGRAĐUJEMO  SEBE,  SEBE  MIJENJAMO  TAMO  GDJE  UVIĐAMO  DA  NISMO  U  SKLADU  S  BOŽJIM  ZAPOVIJEDIMA,  KROZ  RAST  NAŠIH  SUPRUŽNIKA  RASTEMO  I  MI,  KAKO  GOD  MISLIMO  DA  MI  SE  NE  TREBAMO  MIJENJATI.  O,  ITEKAKO  SE  TREBAMO!  SIGURNO  NISMO  BEZGRJEŠNI.


TO GOSPODIN OD NAS OČEKUJE. TO JE ONO ŠTO MI MOŽEMO. GOSPODIN OD NAS OČEKUJE SAMO DA ČINIMO ONO ŠTO MI MOŽEMO. JER, MOGUĆE JE I ČESTO SE DOGAĐA, DA SVE TO NIJE DOVOLJNO ZA OČUVANJE I SPAS JEDNOG BRAKA. ALI, TO DALJE VIŠE NIJE NAŠE.


MI SE SAMO MORAMO ZAPITATI: ''DA LI SAM JA UČINIO SVE ONO ŠTO JE BILO U MOJOJ MOĆI? DA LI MOGU ZAVIRITI U ONE  NAJDUBLJE DIJELOVE SVOJEGA BIĆE I NA TO PITANJE ODGOVORITI SA ''DA''?


AKO TO MOGU, ONDA SE NEMAM ČEGA BOJATI. AKO SAM UŠAO ILI UŠLA U BRAK U PUNOJ SVOJOJ VOLJI I BEZ IKAKVIH ZAPREKA I TRUDIO SE ILI TRUDILA SVIM SVOJIM MOGUĆNOSTIMA DA OČUVAM SVOJ BRAK, ONDA MOGU MIRNA SRCA PRED GOSPODINA. A ONAJ DRUGI DOĆI ĆE PRED GOSPODINA PA ĆE MU MORATI ODGOVARATI ZA SVOJE POSTUPKE I DJELA.

 

Svugdje gdje sam čitao o djelovanju zla, o tome što će i kako biti u one posljednje dane, svugdje sam vidio i to da je zlo za jedan od svojih najvažnijih ciljeva razaranja odabralo i BRAK. O kako je zlu drago kada može slomiti jednu od najvažnijih Božjih zapovijedi! ODNOS KOJI JE BOG STVORIO JOŠ SA PRVIM LJUDIMA, ODNOS MUŽA I ŽENE PREDANIH NJEMU, BOGU, STVORITELJU. I KOJI ODNOS JE BOG BLAGOSLOVIO SVOJIM ZAPOVJEDIMA.


O, KAKO JE ZLU SLATKO POVESTI NA PUT GRIJEHA ONE KOJE JE BOG ZDRUŽIO U SVETOM BRAKU!

 

No, isto tako mi je jasno da su i oni koji sve to izdrže UČINILI PUNO ZA SVOJE SPASENJE. I SPASENJE ONOG DRUGOG SVOJEG SUPRUŽNIKA, ALI NAJVIŠE ZA SVOJE SPASENJE. JER GOSPODIN ĆE SVE NAS BRAKOM ZDRUŽENE PITATI, KADA NAKON OVOZEMALJSKE SMRTI DOĐEMO PRED NJEGA, ŠTO SMO UČINILI ZA SPAS I OČUVANJE SVOJEG BRAKA.

 

NEKI ĆE REĆI SVE, NEKI ĆE REĆI NEŠTO, NEKI ĆE POGNUTI GLAVU.  TO  NE  ZNAČI  DA  ĆE  OVI  POTONJI  ODMAH  U  PAKAO.  NE.  ALI  ĆE  MORATI  ZAZVATI,  SVOJIM  OSTALIM  PONAŠANJEM  I  SVOJIM  MOLITVAMA,  GOSPODINOVO  MILOSRĐE  DA  IH  SPASI.


NE DAJ GOSPODINE DA ZLO RUŠI NAŠE BRAKOVE, PODAJ NAM SNAGE GOSPODINE, VJERE I MOLITVE DA OČUVAMO SVOJE BRAKOVE!


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.