Početna Sadržaj Moj dnevnik LAZARI I BOGATAŠI
LAZARI I BOGATAŠI PDF Ispis

30.11.2010.g.

Jučer sam ponovno plakao, naravno suze radosnice, jer druge u zadnje vrijeme ni ne plačem. Nakon mise zornice i dolaska kući, otišao sam u sobu gdje su na dva stola rasprostrte razne knjige koje nisam pročitao ili sam ih počeo čitati. Tako mi je ''za oko zapelo'' nekoliko CD-a i DVD-a koje mi je prije dva mjeseca darovao dragi župnik Josip, moj župnik iz zatvora, kada sam došao na misu u njegovu župu Svetog Arkanđela Mihaela u Velikoj Ludini. Ja sam ih donio doma i nisam ih do jučer stigao pregledati. I tako, vidim na jednom DVD-u piše ''BOGATAŠ I LAZAR''. Stavim u kompjutor, kad ono film o bogatašu i Lazaru iz Isusove prispodobe. Film traje 12 minuta i detaljno, sa živim glumcima i atmosferom, dočarava radnju iz Isusove prispodobe. I stvarno, film počinje s bogataševim zapomaganjem u paklu. Pa se radnja vraća godinu dana unatrag i vidimo gdje jadnoga, bolesnog i starog, svoga u ranama, Lazara donose na nosiljci pred bogataševu kuću da proba tamo isprositi nešto za jelo. Pljuvali su po njemu, psi su mu lizali čireve jer ih nije mogao otjerati. Prolazio je tuda bogataš, onako bahat i ulickan, i Lazar ga onako ležeći, jer se nije mogao dignuti, primi za ogrtač i zamoli mrvice s njegovog stola…I tako radnja teče, prispodobu sigurno znate, pa ju neću prepričavati.

U tom trenutku sam se sjetio one sestre i brata. Sestra iskrivljenog lica, a brat bez posla i često zna stajati i tražiti koju kunu od prolaznika. Pa sam si mislio da koliko ljudi koji se s njima sretnu skrenu pogled i nastoje da ih zaobiđu, samo da nemaju s njima posla. A koliko je još takvih ljudi, siromaha, bolesnih, neukih…, koji su kao Lazar. A tek koliko je nas ''bogataša'' koji ćemo pokraj takvih proći, okrečući glavu na drugu stranu ili moleći u sebi da nas ništa ne pitaju. Ti ljudi, ti naši ''Lazari'', dobili su i ''nose svoje križeve'', vidljive, ovdje na zemlji. I čak bih mogao reći da puno bolje od nas mnogih.

I zato su mi krenule suze kada je Lazar umro a Duh Sveti je poletio, koji je bio u obliku bijelog goluba i s jedne grane gledao njegovu smrt, da uzme njegovu dušu i odnese je u raj.

I zahvaljivao sam Gospodinu za riječi koje je Abraham izgovorio bogatašu na njegov poziv u pomoć: ''SINKO! SJETI SE DA SI ZA ŽIVOTA PRIMIO DOBRA SVOJA, A TAKO I LAZAR ZLA.'' Jer svi mi možemo za svojeg života utjecati na svoja djela i svoja dobra. I svi koji smo ''bogataši'' možemo puno učiniti za one koji su u ovom svojem zemaljskom životu ''Lazari''. Ali ne da bi njima pomogli. NE, NE, NE! Njima je Gospodin namijenio takav život, njihove su duše izabrale takav život u njihovim tijelima, i oni će se spasiti ako te svoje križeve iznesu mirno i radosno do smrti kao što je Lazar. NE. Moramo im pomoći radi sebe, DA SEBE SPASIMO. Jer svakom svojom pomoći, gdje je možda lijepa riječ, otvoren pogled ili osmjeh, najbolji i najpotrebniji, mi opravdamo pred Gospodinom bogatstvo koje nam je dano na ovom svijetu, opravdavamo darove koje smo od Gospodina dobili. I da nam, kada jednom dođemo pred Gospodina, On kaže ''VALJAŠ SLUGO VJERNI.''

Ali ne, mnogi od nas će to zaboraviti i okrenuti glavu. Čak sam od jednog, sada pokojnog prijatelja, čuo poštapalicu, kad je htio nekog omalovažiti, ''KOJI SI TI LAZAR''. Ili će neki od nas i nešto pomoći ali će na sva usta pričati drugima kako su tome i tome tako i tako pomogli.

Da, a zapravo, KOJI SMO MI LAZARI! KOJI SMO MI IZGUBLJENI SLUČAJEVI! SMILOVAO NAM SE DRAGI BOG.

A na kraju filma je scena gdje petero bogataševe braće stoje oko njegovog tijela prije ukopa i jedan upita da tko zna kako je njihovom bratu sada. Drugi kaže: ''PA, ON JE NA OVOM SVIJETU BIO BOGAT PA JE TAKO SIGURNO BOGAT I DOBRO MU JE NA ONOM SVIJETU.'' A nakon toga završna scena gdje njihov pokojni brat, u lancima, bi odvučen u vječni oganj u paklu.

Pa se sada zapitajmo što hoćemo biti na ovome svijetu, ''Lazari'' ili ''bogataši''. Jer križ ''Lazara'' lako je nositi. Samo, tko će nositi križ ''bogataša''? Ja ne želim, već sam se danas ujutro poslije zornice dogovorio s onim bratom da sutra poslije mise zornice idemo zajedno na kavu. A on, on je s osmjehom pristao.